Kierrätysmateriaalit, poistotekstiilit, mitä ne oikein ovat ja mistä niitä saa?

Asun ja toimin pääosin Varsinais-Suomessa, joten täällä toimivat instanssit ovat minulle tutuimmat. Erinomaisesti aihetta esittelee Telaketju-verkosto, jonka blogisarjassa pääsee poistotekstiilin lähteille.


Mitä on poistotekstiili? Telaketjun ”Nyt puhutaan tekstiileistä!” -videoista ja -kirjoituksista saat paljon lisävinkkejä hyvän vaatteen valintaan, huoltoon sekä kierrätykseen.

Telaketju on mukana myös LSJH:n poistotekstiilimyymälän toiminnassa. Hiidenkadun myymälässä Turun Kärsämäessä on edullisia käyttövaatteita, verhoja sekä kangasta ihan rullatolkulla. Toiminta hakee vielä vähän muotoaan, sillä se on periaatteessa uusi, vaikka jatkaakin aiemmin Kanslerintiellä toimineen Texvexin toimintaa. Aiemmin Texvexin penkojaisissa pääsi käsiksi siihen materiaaliin, joka on menossa polttoon. Penkojaisten materiaali maksoi (vuonna 2019) alkaen 0,70 €/kg. Kestokassillinen materiaalia maksaa nelisen euroa! Nykyinen poistotekstiilimyymälä tiedottaa postituslistan kautta. (Tekstiä muokattu 23.3.2020)

Myös Forssassa toimii Tex vex -pajamyymälä.

Tampereella toimii Nextiili-paja.

Kierrätyskeskuksen löydät paikkakunnaltasi tämän hakukoneen kautta: http://www.kierrätyskeskus.com/
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukset https://www.kierratyskeskus.fi/

Kirppiksiä löytyy toki kaikkialla, mutta erityisesti Fidan outlet Helsingin Roihupellossa myy edullisia poistotekstiilejä yksittäin tai kilohintaan. Kannattaa etsiä läheltä ainakin Fida, UFF ja SPR:n Kontti, ja hyväntekeväisyyskirppisten lisäksi loosikirppareiltakin voi tehdä yllättäviä löytöjä!

Ihan ehdottomasti kannattaa kokeilla somen voimaa (Roskalava-ryhmät) sekä laittaa viestiä kavereille, sukulaisille ja naapureille. Vanhoja lakanoita, rikkoutuneita farkkuja ja mainos-T-paitoja löytyy vähän jokaisen kaapista. Itselleni tulee tasaisena virtana juuri farkkuja sekä vanhoja verhoja ja kangaspaloja.

Myös paikallisista verhoomoista, ompelimoista jne. kannattaa rohkeasti kysäistä, varsinkin jos tarvitsee pienehköjä tilkkuja.

ENNEN-kaavojen avulla eri kankaita on helppo yhdistää, koska kaavat perustuvat suorakaiteisiin. Kuvat Teemu Kustila

Muutamia sekalaisia linkkejä:

Suomen poistotekstiilit ry – http://poistotekstiilit.fi/https://www.facebook.com/suomenpoistotekstiilit/

LEMPÄÄLÄ: Leveteks tekstiilien kierrätyspaja / materiaalipankki – https://kierratyskeskusvarikko.weebly.com/https://www.facebook.com/leveteksmateriaalipankki

HELSINKI: Kädentaitopalvelu Näprä – https://www.kierratyskeskus.fi/myymalat_ja_palvelut/kadentaitopalvelu_napra

LEPPÄVIRTA / SIILINJÄRVI: Tukeva-säätiön Elävä kauppa – http://www.ksts.fi/elava-kauppa/

Lisätietoa tekstiileistä

Osta, huolla ja tunnista oikein: Outi Les Pyy – http://outilespyy.com/

Ota selvää, vaikuta ja hanki tietoa: Vaatevallankumous – https://www.facebook.com/vaatevallankumoushttps://www.fashionrevolution.org/europe/finland/

Joskus poistotekstiileissä tulee ongelmaksi, ettei pesulappua ole tai se on leikattu pois. Kuitujen tunnistaminen ei ole harjaantuneellekaan silmälle/kädelle/nenälle ihan helppoa, sillä sekoitekankaista ei pääse juuri koskaan täysin jäljille kombosta. Kun itse sekoittelen eri kankaita, pidän tärkeimpinä kriteereinä samankaltaista joustavuutta sekä pesunkestoa. Olisi kurjaa, jos pesussa yksi kangas käyttäytyisi eri tavalla ja pilaisi vaatteen vaikka kutistumalla. Poistotekstiileissä on onneksi se hyvä puoli, että ne ovat todennäköisesti jo muutaman pesun käyneitä. Silti heitän aina kaikki koneen kautta, jotta varmistun toimivuudesta. Yritän yhdistellä kankaita myös paksuuden ja laskeutuvuuden mukaan.

Mikroskooppinen tunnistaminen ja hyvää kuitutietoutta: http://kuidut.omasivu.fi/kuitujen-tunnistaminen/

Hyvät vinkit polttokokeeseen: http://www.evildressmaker.com/?p=174

Kun materiaali on tunnistettu, sille pitää keksiä hoito-ohjeet. Oma kokemukseni on, että materiaalit kestävät yllättäviäkin pesuohjelmia, mutta hutien ja kovan työn pilaamisen sijaan kannattaa olla vähän perillä materiaalien perus hoito-ohjeista: ainakin pesulämpötilasta ja kuivatuksesta.

Selkeät perusohjeet: Punomon sivuilta

Laitathan kommentiksi lisävinkkejä!